Videoslots får sänkt sanktionsavgift – men domstol bekräftar allvarliga överträdelser

Videoslots får sänkt sanktionsavgift – men domstol bekräftar allvarliga överträdelser

Förvaltningsrätten i Linköping fastställer att spelbolaget Videoslots Ltd har brutit mot penningtvättsreglerna genom otillräckliga kundkännedomsåtgärder samt bristande dokumentation och bevarande av uppgifter. Domstolen anser dock inte att överträdelserna varit systematiska. Istället för den av Spelinspektionen föreslagna sanktionsavgiften på nio miljoner kronor bestämmer förvaltningsrätten avgiften till fyra miljoner kronor.

Bakgrund till ärendet

Videoslots Ltd har varit föremål för tillsyn av Spelinspektionen för att klarlägga hur bolaget efterlevt penningtvättsregelverket (PTL) under åren 2019–2021 samt i ett fall under 2022. Tillsynen fokuserade framför allt på tio utvalda kundfall där spelarna genomfört stora och/eller frekventa insättningar. Spelinspektionen ansåg att Videoslots inte vidtagit tillräckliga åtgärder för kundkännedom och att bolaget därmed brutit mot de regler som syftar till att motverka att spelverksamhet utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Myndigheten fattade den 26 oktober 2023 ett beslut om att meddela en varning och en sanktionsavgift om nio miljoner kronor för dessa brister. Videoslots överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping som nu har meddelat dom den 29 november 2024.

Domstolens bedömning av överträdelserna

Förvaltningsrätten delar Spelinspektionens ståndpunkt att Videoslots överträtt penningtvättsregelverket genom att inte vidta tillräckliga kundkännedomsåtgärder. Dessutom menar domstolen att det funnits brister i bolagets bevarande av handlingar och uppgifter som krävs enligt PTL. Sådana handlingar ska förvaras på ett säkert och tillförlitligt sätt vilket inte skett i vissa fall. Detta utgör klara överträdelser av reglerna.

Dock gör förvaltningsrätten en tydlig åtskillnad mellan att överträdelserna är allvarliga och att de skulle vara systematiska. Medan Spelinspektionen hävdat att felaktigheterna är av den arten att de motiverar en hög sanktionsavgift finner förvaltningsrätten att de granskade exemplen – tio kundfall – är för få för att helt bevisa att det handlar om ett systematiskt mönster i bolagets verksamhet. Därmed avvisar domstolen delar av Spelinspektionens argumentation men konstaterar samtidigt att överträdelserna i sig är allvarliga.

Kundkännedom och försenade åtgärder

En central punkt i domstolens resonemang rör hur spelbolag ska agera när kunder gör ovanligt stora eller frekventa insättningar. PTL och kompletterande föreskrifter kräver att spelbolag vidtar skärpta åtgärder kring kundkännedom vid misstanke eller riskökning. Det innebär bland annat att inhämta uppgifter om kundens ekonomiska förhållanden och medlens ursprung.

I Videoslots fall visade sig åtgärderna vara försenade och otillräckliga. Kunder med insättningar på hundratusentals eller miljontals kronor kontrollerades först efter att betydande summor redan satts in. I flera fall inhämtade bolaget uppgifter om kundernas inkomster långt efter den inledande spelperioden. Detta begränsade bolagets möjlighet att i tid upptäcka och förhindra eventuell penningtvätt menar förvaltningsrätten.

Diskussion om betalningsmetoder och closed loop-system

Videoslots har argumenterat för att risken för penningtvätt är låg i bolagets verksamhet. Bland annat har bolaget påpekat att dess kärnprodukt spelautomater inte är särskilt attraktivt för penningtvätt och att man tillämpar ett så kallat ”closed loop-system” för transaktioner. Ett sådant system innebär att insättningar och uttag sker via samma betalningskanaler som i teorin försvårar penningtvätt.

Förvaltningsrätten anser emellertid att dessa argument inte räcker för att utesluta behovet av tidiga och skärpta kontroller. Att en del insättningar gjorts via förbetalda värdebevis eller faktura understryker risken eftersom pengarnas ursprung då blir svårare att spåra. Domstolen påpekar att ansvaret inte kan läggas enbart på banker eller betaltjänstleverantörer utan Videoslots måste själva motverka risken för penningtvätt i ett tidigt skede.

Brister i dokumentationen

Utöver kundkännedomsåtgärderna konstaterar förvaltningsrätten att Videoslots brutit mot bestämmelserna om bevarande av dokumentation. För tre av de granskade kunderna (kund 2, 7 och 9) saknades vissa handlingar och uppgifter. Bolaget har förklarat detta med tekniska problem men domstolen anser ändå att detta utgör en överträdelse. Dokument och uppgifter ska bevaras på ett säkert sätt och tekniska fel befriar inte verksamhetsutövaren från ansvaret.

Inte systematiskt, men allvarligt

Domstolen betonar att de brister som upptäckts visserligen är allvarliga men att underlaget på tio granskade kunder är begränsat. På denna grund kan man inte säkert slå fast att bristerna genomsyrar hela verksamheten. Med andra ord finns det inte tillräcklig bevisning för att klassa överträdelserna som systematiska.

Lägre sanktionsavgift

Spelinspektionen hade ursprungligen bestämt sanktionsavgiften till nio miljoner kronor som enligt myndigheten motsvarar nästan 80 procent av den maximala nivån. Förvaltningsrätten anser att det är oproportionerligt att lägga sig så högt. Domstolen sätter istället sanktionsavgiften till fyra miljoner kronor. 

Detta belopp speglar enligt domstolen de allvarliga bristerna men tar samtidigt hänsyn till att överträdelserna inte bedömts som systematiska och att bolaget haft en fungerande dokumentation av riskbedömningar och riktlinjer i övrigt.