Spelbolag efterlyser utökat samarbete med Finanspolisen för att stoppa penningtvätt

Spelbolag efterlyser utökat samarbete med Finanspolisen för att stoppa penningtvätt

Spelbranschen står inför en växande utmaning med penningtvätt och finansiering av terrorism. Både EU och svenska myndigheter varnar för att kriminella utnyttjar spelbolagens plattformar för att dölja olagliga pengar. Nu sträcker spelbolagen själva ut en hand till Finanspolisen i hopp om att intensifiera samarbetet och stärka kampen mot penningtvätt.

Under ett seminarium i Stockholm i förra veckan presenterades en ny undersökning som belyser problematiken. Louise Brown från konsultföretaget Advisense har på uppdrag av Branschföreningen för Onlinespel (BOS) intervjuat flera av föreningens medlemmar. Resultaten visar att medan företagen generellt anser sig ha goda rutiner för att motverka penningtvätt finns det en oro för att förlora kunder när de ställer frågor om pengarnas ursprung.

— Spelbranschen befinner sig i en högrisknivå. Här finns möjligheten att omvandla relativt stora belopp på kort tid, säger Louise Brown. Hon understryker att vissa företag känner sig osäkra på hur de ska agera och efterlyser tydligare vägledning från Spelinspektionen.

Ökat behov av tydliga riktlinjer

Jämförelser görs med andra länder som kommit längre i arbetet mot penningtvätt inom spelsektorn. I Danmark har spelbolagen tillgång till ett 89-sidigt kompendium som fungerar som en vägledning vid riskanalyser.

— Vissa företag förstår helt enkelt inte hur de ska gå tillväga, fortsätter Brown. Det finns ett behov av mer detaljerade instruktioner och stöd för att säkerställa att alla aktörer agerar på rätt sätt.

Jesper Kärrbrink, tidigare vd för Svenska Spel och numera verksam inom spelbolaget Videoslots, instämmer i att det finns utrymme för förbättring.

— Vi kanske inte är så bra som vi tror, men vi blir bättre och bättre. Det betyder inte att vi är ända framme, säger Kärrbrink. Han betonar samtidigt att de licensierade bolagen i Sverige inte utgör det största problemet.

— Det förekommer penningtvätt i spelbranschen, men det är skillnad på spelbolag och spelbolag. Det finns de som inte är lika bra som vi säger han och syftar på aktörer på den illegala marknaden.

Minskad kanalisering oroar

Flera undersökningar pekar på att kanaliseringen, det vill säga andelen svenska spelare som väljer licensierade spelbolag, minskar. Särskilt spelandet på nätcasinon hos olicensierade företag ökar. Detta innebär inte bara en risk för penningtvätt utan också att spelare hamnar utanför det svenska konsumentskyddet.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS, menar att det är dags att ta ett helhetsgrepp om situationen. Under seminariet presenterade han en ny checklista mot penningtvätt som BOS rekommenderar alla spelbolag online på den svenska marknaden att följa.

— Kriminell verksamhet ska rökas ut. Vår tolerans mot penningtvätt i spelbranschen är obefintlig, säger Hoffstedt. Han understryker vikten av att branschen själv tar initiativ och visar att man tar problemet på allvar.

Förslag om samarbete med Finanspolisen

BOS föreslår även att en institution, liknande den inom banksektorn, skapas för informationsutbyte mellan spelbranschen och Finanspolisen. Syftet är att underlätta rapportering och analys av misstänkta transaktioner.

— Genom att dela information kan vi snabbare identifiera och stoppa kriminella aktiviteter, förklarar Hoffstedt. Ett tätare samarbete med myndigheterna är avgörande för att vi ska kunna skydda både företagen och spelarna.

Louise Brown från Advisense påpekar att tydligare riktlinjer och bättre kommunikation kan minska osäkerheten bland företagen.

— När företagen vet exakt vad som förväntas av dem och hur de ska agera, blir det lättare att implementera effektiva rutiner, säger hon.

Branschens ansvar och framtid

Jesper Kärrbrink ser positivt på initiativen och tror att branschen är redo att ta nästa steg.

— Vi har ett gemensamt ansvar för att säkerställa att spelmarknaden är trygg och fri från kriminalitet. Genom att samarbeta kan vi nå dit, säger han.

Samtidigt betonar han vikten av att inte glömma bort spelarnas upplevelse.

— Vi måste hitta en balans där vi både skyddar mot penningtvätt och erbjuder en attraktiv produkt. Annars riskerar vi att spelarna söker sig till olicensierade aktörer, vilket bara förvärrar problemet.